Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
3.9.2025.
Mladi agronomi dokazali stručnost: studenti Mediteranske poljoprivrede obranili završne radove u CEKOM-u 3LJ Galerija slika
IMG-20250903-WA0012.jpg IMG-20250903-WA0026.jpg 20250903_122451.jpg IMG-20250903-WA0011.jpg k00001_01.jpg IMG-20250903-WA0008.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 11
  • Cilj 17

 

Dana 3. rujna 2025. troje studenata prijediplomskog studija Mediteranske poljoprivrede pri Sveučilištu u Splitu uspješno je obranilo svoje završne radove i steklo akademski naziv prvostupnika mediteranske poljoprivrede (univ. bacc. agr.).

Završne radove obranili su:

  • Karlo Emanuel Peter - Proizvodnja sadnica breskve (Prunus persica L.) pogodnih za uzgoj na području Srednje Dalmacije

  • Želimir Bačić - Utjecaj kvasaca na profil aroma vina sorte Grk

  • Mario Ćukušić - Osnovna analiza vina za vlastitu upotrebu

Ispred stručnog povjerenstva u sastavu: izv. prof. dr. sc. Mario Bjeliš (predsjednik), doc. dr. sc. Pavao Gančević, izv. prof. dr. sc. Leo Gracin (mentor), dr. sc. Mira Radunić (komentor) i prof. dr. sc. Frane Strikić (mentor), studenti su pokazali zavidnu razinu znanja, istraživačkog pristupa i stručne zrelosti.

Vrijedi istaknuti rad Želimira Bačića, koji je istraživao kako različiti kvasci utječu na aromatski profil vina sorte Grk. Rezultati su pokazali da kvasac Torulaspora delbrueckii doprinosi punijem tijelu i izraženijoj voćnosti vina, dok je Metschnikowia pulcherrima dala note citrusa. Ovaj rad potvrđuje važnost izbora kvasca u oblikovanju stila vina i otvara mogućnosti za stvaranje specifičnih senzorskih doživljaja kod autohtonih dalmatinskih sorata.
S druge strane, Mario Ćukušić usmjerio se na male proizvođače vina te u svom radu razradio jednostavne metode osnovne analize vina dostupne u kućnim uvjetima. Kroz ispitivanje parametara poput alkohola, ukupne kiselosti, pH vrijednosti i sumporovog dioksida, Ćukušić je pokazao kako i vinari hobisti uz minimalna ulaganja mogu pratiti fermentaciju i stabilnost vina. Posebnu vrijednost njegovom radu daje korištenje tankoslojne kromatografije (TLC) kao jednostavne metode za provjeru provođenja jabučno-mliječne fermentacije.
Rad Karla Emanuela Petera usmjeren je na proizvodnju sadnica breskve prilagođenih klimatskim i pedološkim uvjetima Srednje Dalmacije. Njegov doprinos ogleda se u analizi optimalnih podloga i agrotehničkih postupaka koji omogućuju uspješan uzgoj ove voćne vrste u specifičnim dalmatinskim uvjetima.

Obrane su se održale u CEKOM-u 3LJ, ustanovi za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja, s kojom Sveučilište u Splitu ima potpisan ugovor o suradnji.

Suradnja između Sveučilišta u Splitu i CEKOM-a 3LJ ostvaruje se kroz prijediplomski studij Mediteranske poljoprivrede i diplomski studij Agronomija Mediterana, gdje se dio nastave i stručne prakse izvodi upravo u CEKOM-u. Cilj ovakvog partnerstva je povezivanje prakse, znanosti i istraživačkog rada te stjecanje konkretnih praktičnih znanja i kompetencija budućih agronoma.

Posebno ističemo da je značajan dio eksperimentalnog dijela ovih završnih radova proveden upravo u CEKOM-u 3LJ, na što smo izuzetno ponosni. Vjerujemo da će ova uspješna suradnja dodatno unaprijediti obrazovanje naših studenata i pripremiti ih za buduće izazove u poljoprivrednoj struci i znanosti.

Čestitamo našim novim prvostupnicima i želimo im puno uspjeha u daljnjem profesionalnom i akademskom razvoju!



 

Sve novostiSljedeća