Studenti Studija Mediteranske poljoprivrede i Agronomije Mediterana Sveučilišta u Splitu ovih dana doslovno mijenjaju prehrambeni sustav - počevši od zemlje! VIDEO
Nakon što su se okušali u uzgoju zobi i vinove loze, naši studenti su u sklopu terenske nastave zasukali rukave i posadili - krumpir. No ono što ovu priču čini posebnom je to da se cijeli urod koristi za pripremu obroka u restoranima Studentskog centra. Tako kolege hrane kolege - i to zdravim, domaćim proizvodima iz sinjskih Glavica!
“Europska strategija ‘od polja do stola’ upravo nam je putokaz - ono što jedemo trebali bismo i sami uzgajati,” ističe izv. prof. dr. sc. Mario Bjeliš, dekan Agromediteranskog fakulteta.
Cilj nije samo samoodrživost, već i edukacija. Studenti pritom stječu vrijedna praktična znanja, dok istovremeno sudjeluju u stvaranju održivog modela prehrane za sve studente Sveučilišta u Splitu. I sve to uz sjajnu povratnu informaciju korisnika - jer u menzama se, kažu studenti, kvaliteta i raznolikost hrane svakodnevno povećava.
Studentski centar Split svakodnevno priprema više od 15.000 obroka, a krumpir je među najtraženijim namirnicama. Nije ni čudo što se već sada planira širenje proizvodnje - i to ne samo krumpira, već i svježeg povrća, maslinovog ulja i vina!
Ovdje se teorija pretvara u praksu, a praksa - u zdrav, lokalno uzgojen obrok!
Više o projektu pratite i dalje na našoj stranici. Uskoro donosimo i priču o sljedećoj sadnji!
Više o ovoj temi pogledaj na LINK-u HRT-a !