U sklopu predmeta Vinarstvo i Prerada maslina, studenti Agromediteranskog fakulteta sudjelovali su na terenskoj nastavi organiziranoj u suradnji sa Srednjom strukovnom školom bana Josipa Jelačića u Sinju. Terensku nastavu vodila je nastavnica Katarina Sablić, uz pratnju naših nastavnika: doc.dr.sc. Tatjane Klepo, Tomislava Svaline, pred., i Ane Romane Armande, pred.
Prvi dio programa obuhvatio je stručno predavanje o principima i metodologiji pravilnog sljubljivanja vina i hrane, tijekom kojeg su studenti stekli uvid u profesionalne kriterije uparivanja aroma, tekstura i intenziteta okusa.
Nakon teorijskog dijela uslijedila je vođena degustacija dvaju vina uz pripadajuća jela. Poseban naglasak bio je na tartar bifteku, koji su na licu mjesta pripremile učenice Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića. Time su studenti dobili vrijednu priliku vidjeti praktičnu kulinarsku izvedbu i shvatiti važnost svježine, tehnike i prezentacije u profesionalnom uparivanju hrane i vina.
U drugom dijelu praktične nastave studenti su kušali tri sorte maslinovog ulja - oblicu, levantinku i lastovku - na vrlo zanimljiv i edukativan način: u kombinaciji sa sladoledom od vanilije. Ova metoda omogućila im je jasnije prepoznavanje aromatskog profila i intenziteta pojedinih sorti, kao i razumijevanje potencijala maslinovog ulja u suvremenoj gastronomiji.
Agromediteranski fakultet posebno cijeni i potiče suradnju sa srednjim školama i mladim ljudima, jer upravo takva međuinstitucionalna povezivanja doprinose jačanju struke, razmjeni znanja i motivaciji mladih za daljnje obrazovanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Uvijek nam je zadovoljstvo raditi s učenicima i nastavnicima koji dijele isti entuzijazam prema hrani, vinu i maslinarstvu.
Ovakvi oblici terenske nastave pružaju studentima dragocjeno iskustvo te povezuju teorijska znanja s realnim kulinarskim i enološkim praksama, što je važan dio obrazovanja na Agromediteranskom fakultetu.



