Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
21.10.2025.
Maslinik, vino i gulaš – recept za uspješnu terensku nastavu! Galerija slika
1000194002.jpg 1000194001.jpg 1000193863.jpg 1000193784.jpg 1000193802.jpg 1000193796.jpg 1000193788.jpg 1000193786.jpg 1000193785.jpg 1000193799.jpg

Ciljevi

  • Cilj 2
  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 8
  • Cilj 11
  • Cilj 17

Studenti Agromediteranskog fakulteta — prijediplomskog studija Mediteranska poljoprivreda i diplomskog studija Agronomija Mediterana — zajedno sa svojim profesorima i predavačima Mariom Bjelišem, Tatjanom Klepo, Pavaom Gančevićem, Tomislavom Svalinom, Anom Romanom Armandom i Markom Šustom, 20. listopada proveli su dan na terenskoj nastavi ispunjenoj znanjem, iskustvom i okusima autentičnog Mediterana.

Prva postaja bila je OPG Rade Bobanovića, gdje su studenti imali priliku upoznati se s načelima ekološkog maslinarstva te osobno sudjelovati u berbi maslina. Uz stručno vodstvo, naučili su o ekološkim metodama zaštite bilja, prepoznavanju štetnika i pravilnom pristupu održavanju nasada bez upotrebe sintetičkih pesticida. Dan su zaokružili degustacijom različitih maslinovih ulja te tri sorte vina - maraštine, roséa i crljenka - čime su na najbolji način spojili teorijsko znanje i praktično iskustvo.

Nakon toga uslijedio je posjet Lovačkom domu Cvituša u Lovincu, gdje su studenti uživali u degustaciji tradicionalnog gulaša od divlje svinje, upoznajući se s kulturno-gastronomskim bogatstvom ličkog kraja.

Terensku nastavu zaključili su posjetom vinariji Testament u Jadrtovcu, poznatoj po ekološkoj proizvodnji vina. Vlasnik vinarije, gospodin Sladić, predstavio je studentima autohtone sorte vinove loze šibenskog područja - debit, babić, rosé i pjenušac od babića. Degustacija vina uz stručno predavanje o procesima proizvodnje i održivosti bila je idealna završnica edukativnog dana.

Ova terenska nastava studentima je omogućila da iz učionice zakorače izravno u stvarni svijet mediteranske poljoprivrede, povezujući znanje, praksu i tradiciju - njihovo buduće zanimanje.

Sve novostiSljedeća